Faradai, Yapay Zeka Platformu’nu Dekarbonizasyon Zirvesi’nde tanıttı
Yapay zeka dayanaklı sürdürülebilirlik ve dekarbonizasyon tahlillerinde 45 ülkedeki müşteri havuzuyla dalında öncü teknoloji şirketi Faradai, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Asya Verimlilik Teşkilatı dayanağıyla geliştirdiği Çoklu-ajan Yapay Zeka Platformu’nu tanıttı. 27 Mayıs’ta İstanbul Postane’de düzenlenen eser lansmanının çabucak akabinde gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka çalıştayında da sürdürülebilirlik ve teknoloji profesyonelleri bir ortaya geldi.
İSTANBUL — Yapay zeka takviyeli sürdürülebilirlik tahlillerinde öncü Londra merkezli teknoloji şirketi Faradai, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Asya Verimlilik Teşkilatı (AVT) takviyesiyle geliştirdiği Yapay Zeka Platformu’nu 27 Mayıs’ta İstanbul Postane’de düzenlediği lansmanla tanıttı. Lansmanın çabucak akabinde gerçekleştirdiği çalıştayla da dalda önder sürdürülebilirlik ve teknoloji profesyonellerini bir ortaya getirdi. “Sürdürülebilirlikte Data ve Yapay Zeka Çalıştayı” olarak isimlendirilen aktiflik, dekarbonizasyon ve dijital dönüşüm alanında özel dal, akademi, STK’lar ve kamu kurumlarının iştirakiyle örnek bir yer oluşturdu.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, Verimlilik Uygulamaları Dairesi Lideri Dr. Yücel Özkara ise geliştirilen proje ile ilgili şu sözlerde bulundu: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sürdürülebilirlik odaklı çalışmaları kararlılıkla destekliyoruz. Bu kapsamda, Asya Verimlilik Teşkilatı (AVT) iş birliğiyle, yenilikçi bir yerli firmaya takviye sağlayarak karbon emisyonu raporlaması alanında kıymetli bir projeyi muvaffakiyetle hayata geçirdik. Projede yapay zeka teknolojilerinden yararlanılmış olması, hem Bakanlığımız hem de AVT açısından son derece değerli bir gelişme oldu. Bu iş birliğini, Bakanlığımızın makro gayelerine katkı sağlayan ve yerli teknoloji firmalarımızın global seviyede rekabet gücünü artıran kıymetli bir adım olarak görüyoruz. Projede ortaya çıkan eserin; başta Model Fabrikalarda eğitim emelli olmak üzere, tüm bölümlerde yaygınlaşmasını önemsiyoruz.”
Proje Danışmanı Bopti AI Kurucu Ortağı Can Görür, Faradai takımı ile yeni geliştirdirdikleri eser özellikleri ile ilgili proje lansmanında şunları söyledi: “Faradai ile yürüttüğümüz bu proje kapsamında, sürdürülebilirlik idare süreçlerini dijitalleştirerek yapay zeka dayanaklı, otonom bir yapıya taşımayı hedefledik. Bu doğrultuda geliştirilen çoklu casus yapay zeka sistemi, platforma muvaffakiyetle entegre edildi. Yeni yetkinlik sayesinde Platform, karmaşık dekarbonizasyon süreçlerini süratli ve aktif bir halde yöneterek, kurumların sürdürülebilirlik seyahatlerini uçtan uca destekleyebilecek bir kapasiteye ulaştı.”
Veri odaklı kültürel dönüşüm seyahatinde değerli bir mihenk taşı
Faradai Kurucu Ortak ve CEO’su Şahin Çağlayan, aktiflikle ilgili, “Karbon emisyonu raporlama, ESG performans tahlilleri ve güç tüketimlerinin idare süreçlerini yapay zeka ile hızlandırmak ve ölçeklemek, sırf çevresel yarar yaratmakla kalmıyor. Kurumlar için operasyonel verimliliği artırarak uzun vadeli bedel üretimine de imkan tanıyor. Bu aktiflik, kesimin gereksinim duyduğu bilgi odaklı kültürel dönüşüm seyahatinde kıymetli bir mihenk taşı oldu” değerlendirmesinde bulundu.
Faradai CTO’su Aycan Gülez ise yapay zekanın, yalnızca mevzunun uzmanlarının değil, isteyen herkesin karbon emisyon raporlaması ve ESG alanlarındaki bilgilere kolay bir formda ulaşımına imkan sağladığını ekledi.
Örnek bir iş birliği platformu oluşturuldu
Yenilikçi yapay zeka tahlilleriyle kurumların sürdürülebilirlik seyahatinde daha faal, ölçülebilir ve şeffaf adımlar atmasına öncülük etmeyi sürdüren Faradai, lansmanın çabucak akabinde gerçekleştirdiği “Sürdürülebilirlikte Bilgi ve Yapay Zeka Çalıştayı” ile sürdürülebilirlik ve teknoloji başkanlarını bir ortaya getirerek dekarbonizasyon ve dijital dönüşüm alanında örnek bir iş birliği platformu oluşturdu. Çalıştayın birinci oturumunda, Faradai’nin yenilikçi Çoklu-ajan Yapay Zeka Platformu’nun özellikleri paylaşıldı. Buna nazaran platform, yapay zeka dayanaklı gelişmiş bilgi toplamanın yanı sıra, tahlil ve raporlama yetenekleri sayesinde, kurumların karbon ayak izi idaresi ve ESG performans takibi ve güç idaresi için tahliller sunuyor. Böylelikle uçtan uca sürdürülebilirlik süreçlerinin aktifliğini ve şeffaflığını artırıyor.
Tristone Küme Sürdürülebilirlik Müdürü Gökhan Yılmaz sürdürülebilirlik idaresinde bilgi ve teknoloji odaklı yaklaşımının değerini şu sözlerle vurguladı: “Sürdürülebilirlik idaresinde bilgi odaklı ve teknoloji dayanaklı yaklaşımlar kritik ehemmiyete sahip. Dağınık ve farklı kaynaklardaki bilgilerin dijital ortama aktarılarak standart ve tahlil edilebilir hale getirilmesi, hem operasyonel verimliliği artırıyor hem de şeffaflığı güçlendiriyor. Yapay zeka üzere ileri teknolojilerle desteklenen sistemler, karbon piyasaları dahil olmak üzere birçok alanda süratli ve sağlam öngörüler sunarak stratejik karar alma süreçlerine direkt katkı sağlıyor. ATP GreenX ve Faradai iş birliği ile firmaların ve tedarikçilerinin yeşil güce kolay ve inançlı erişimini sağlayarak karbon konumlarını faal bir biçimde yönetmelerine imkan sunuyor, sürdürülebilirlik maksatlarına ulaşmalarındaki teknoloji tesirini katlayarak artırıyoruz.”
ATP GreenX Birim Başkanı Tuğba Sarı sürdürülebilirlik idaresinde dijitalleşmenin ehemmiyetine şu tabirlerle dikkat çekti: “Sürdürülebilirlik idaresinde bilgi odaklı ve teknoloji takviyeli yaklaşımlar kritik değere sahip. Dağınık ve farklı kaynaklardaki bilgilerin dijital ortama aktarılarak standart ve tahlil edilebilir hale getirilmesi, hem operasyonel verimliliği artırıyor hem de şeffaflığı güçlendiriyor. Yapay zeka üzere ileri teknolojilerle desteklenen sistemler, karbon piyasaları dahil olmak üzere birçok alanda süratli ve muteber öngörüler sunarak stratejik karar alma süreçlerine direkt katkı sağlıyor. ATP GreenX ve Faradai iş birliği ile firmaların ve tedarikçilerinin yeşil güce kolay ve inançlı erişimini sağlayarak karbon durumlarını aktif bir formda yönetmelerine imkan sunuyor, sürdürülebilirlik gayelerine ulaşmalarındaki teknoloji tesirini katlayarak artırıyoruz.”
Faradai Kurucu Ortak ve COO’su Burak Sefer şunları ekledi: “Faradai olarak Avrupa’dan Güneydoğu Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyada; Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Singapur etrafında birçok iş ortağımızla birlikte sürdürülebilirlik dönüşümüne öncülük ediyoruz. Yapay zeka tabanlı altyapımız, hem sürdürülebilirlik süreçlerine yeni adım atan KOBİ’ler için erişilebilir tahliller sunuyor hem de büyük ölçekli kurumsal şirketlerin karmaşık bilgi toplama ve raporlama gereksinimlerine faal cevap veriyor. Bölgemizde teknolojiyle sürdürülebilirliği buluşturarak, dalları dönüştürmeyi ve ulusal-küresel sürdürülebilirlik amaçlarına somut katkı sunmayı önceliğimiz olarak görüyoruz.”
Sürdürülebilirlik idaresinin geleceği masaya yatırıldı
Çalıştayın ikinci oturumunda ise sürdürülebilirlik idaresinin geleceği, gerçek vakitli data ve yapay zeka takviyeli tahlillerin gücüyle masaya yatırıldı. Bilhassa yapay zekanın dekarbonizasyon stratejilerindeki kritik rolü ve bu alandaki potansiyeli derinlemesine incelendi. İştirakçiler, sürdürülebilirlik raporlamasında doğruluğun ve şeffaflığın artırılması için gerekli adımları ve kurumsal sürdürülebilirlik operasyonlarında dijital dönüşümün uygulama örneklerini ele aldı. Çalıştay, sırf bilgi paylaşımını sağlamakla kalmayıp, dal paydaşları arasında yeni iş birliği fırsatlarının doğmasına ve ortak bir öğrenme kültürünün güçlenmesine taban hazırladı. Çalıştayın çıktılarının çok yakın vakitte bir rapor formunda tüm dal paydaşları ile paylaşılması hedefleniyor.